Tratamentul chirurgical


Tratamentul chirurgical al endometriozei este cea mai eficienta metoda de tratament pentru o pacienta infertila cu grad redus catre mediu de endometrioza. Tratamentul chirurgical in cazurile moderat severe si severe de endometrioza imbunatateste aparent fertilitatea. in mod cert pacientele care au chisturi endometriozice ce mai mari de 4 cm si opteaza pentru tratament chirurgical vor avea imbunatatire semnificativa a fertilitatii. In cadrul unor studii recente laparoscopia a fost dovedita a fi eficienta in mai mult de 30 la suta din cazuri pentru a obtine o sarcina la pacienta cu endometrioza, in comparatie cu 17 la suta dintre pacientele care au optat sa nu se opereze. Totusi aproximativ 50 la suta dintre paciente vor suferi o recidiva a endometriozei dupa sarcina.

Pacientele care sufera de o forma medie sau severa de endometrioza ovariana si care sunt in pericol de a-si pierde tesutul ovarian pot opta pentru conservarea unui fragment de ovar prin congelare ca o posibila sursa de ovule pentru viitor. De asemenea pacientele pot opta pentru o stimulare ovariana si o recoltare a ovocitelor care pot fi pastrate pentru fertilizari ulterioare. In ultimul timp domeniul crioprezervarii tesutului ovarian a progresat foarte mult, oferind o optiune in plus pacientelor ce sufera de endometrioza pentru viitorul reproductiv.

Tratamentul chirurgical poate fi efectuat prin laparoscopie sau laparotomie. Laparoscopia este superioara laparotomiei prin mai multi factori:

  • Nu exista cicatrici deci durerea postoperatorie este mai redusa
  • Recuperare rapida
  • Risc redus de a dezvolta aderente
  • Vizibilitate mai buna a focarelor endometriozice, a vaselor de singe pelvine si a nervilor pelvini
  • Este mai usor de repetat, majoritatea pacientelor necesitând mai mult de o interventie de-a lungul timpului

Laparoscopia si chirurgia in general sunt destinate tratamentului focarelor evidente endometriozice. De aceea in absenta endometriozei ovariene sau a leziunilor infiltrative profunde tratamentul medicamentos poate fi urmat fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala in prealabil. Tratamentul chirurgical depinde de mai multi factori,  cei mai importanti fiind extinderea afectiunii si indemânarea operatorului. Excizia laparoscopica a focarelor de endometrioza profunda imbunatateste semnificativ gradul de sanatate si calitatea vietii pacientei. Tratamentul chirurgical depinde de vârsta pacientei, de ceea ce s-a observat la examinarea pacientei, de rezultatele de laborator, de rezultatele ecografiei si de dorinta de fertilitate a pacientei.

Tipuri de interventii pentru chisturile ovariene

  1. Aspiratia sau fenestrarea chistului – nu sunt recomandate deoarece nu ofera tesut pentru biopsie si au o rata de recurenta de pâna la 65 la suta
  2. Aspiratia si ablatia de asemenea nu sunt recomandate deoarece nu ofera tesut pentru biopsie iar operatorul poate afecta tesutul ovarian sanatos
  3. Chistectomia laparoscopica (excizia chistului) ofera indepartarea completa a membranei chistice de la nivelul tesutului ovarian normal. Are cea mai mica rata de recurenta, ofera o ameliorare a durerii superior fata de celelalte metode. Dupa acest tip de interventie se obtin mai frecvent sarcini la pacientele cu infertilitate.

In egala masura ablatia si excizia chisturilor endometriozice pot duce la afectarea tesutului ovarian normal din cauza naturii membranei chisturilor endometriozice. Trebuie retinut faptul ca tratamentul medicamentos imediat inainte de operatie creste riscul de a afecta tesutul ovarian normal in timpul chistectomiei.