Ce este endometrioza?


Endometrioza reprezinta o afectiune cronica, de tip inflamator, ce afecteaza aproximativ 10% din pacientele de varsta reproductiva la nivel mondial. Ea apare atunci cand un tesut similar mucoasei uterului (endometrul) incepe sa creasca in organism oriunde in afara uterului, provocand simptome precum durere, iritatia organelor alaturate sau chiar infertilitatea.

Acest tip de tesut (stroma endometriala si glande endometriale, ce se gasesc de obicei strict in interiorul uterului) poate sa apara pe organele pelvine – trompe uterine, ovare, vezica urinara, rect, foita ce tapeteaza cavitatea abdominala (peritoneu), si foarte frecvent in zona dintre uter si rect, numita “fundul de sac Douglas”. Tesutul endometrial poate creste si in plin miometru (peretele uterin), ducand la afectiunea numita adenomioza. In cazuri destul de rare, acest tip de tesut poate creste la distanta fata de uter, in organe precum plamanii, ochi, creier, diafragma, coloana vertebrala sau pielea.

In momentul in care intervine menstruatia, mucoasa uterina se dezintegreaza si devine sange menstrual. Celulele endometriale, oriunde ar exista in organism, se comporta intr-un mod similar. Hormonii sexuali feminini, in special estrogenul, induc dezvoltarea, ulterior dezintegrarea acestui tesut cu sangerare la acel nivel. Acest lucru duce la inflamatie locala, durere, formare de tesut cicatricial ce poate cauza infertilitate, si uneori stimularea si modificarea receptorilor de durere locali, ceea ce duce la dureri din ce in ce mai mari.

La nivel mondial este estimat ca un numar de aproximativ 200 milioane de femei suporta aceste simptome pe parcursul varstei reproductive, multe dintre ele ramanand nediagnosticate, in consecinta fara sa beneficieze de vreun tratament.