Lifestyle
Este clar faptul ca endometrioza poate reduce drastic calitatea vietii. In cadrul aceste afectiuni, tesutul care tapeteaza in mod normal cavitatea uterului poate creste in afara acestuia. Totusi, fluctuatia hormonilor sexuali au acelasi efect pe acest tesut ca si pe tesutul din interiorul uterului, asta inseamna ca tesutul creste la inceputul ciclului ovarian, si se transforma in sange menstrual la finalul acestuia. Astfel se ajunge la durere severa, sangerare interna si afectarea organelor interne, de cele mai multe ori ajungandu-se la infertilitate. Durerea poate fi atroce, de fapt unele paciente petrec zile intregi la pat in fiecare luna din cauza acestei afectiuni.
Desi exista multiple forme de tratament pentru endometrioza, de la medicamente pana la tratamentul chirurgical, nu ar trebui scapate din vedere modificarile stilului de viata. Este stiut faptul ca modificari ale stilului de viata, inclusiv dieta, activitatea fizica, influenteaza alte afectiuni dependente de hormonii sexuali, cum ar fi fibroamele, simptomele menopauzei, fluxul menstrual, etc.
Din pacate, majoritatea studiilor despre endometrioza si stilul de viata se refera la relatia de cauzalitate intre stilul de viata si aparitia endometriozei, nu la eventuala ameliorare a endometriozei functie de stiul de viata. Totusi, exista unele schimbari care pot duce la o ameliorare cel putin tranzitorie a endometriozei.
Pentru pacientele cu endometrioza, simple modificari ale stilului de viata pot fi de ajutor. Acestea pot include cresterea activitatii fizice, dieta sanatoasa, odihna sau reducerea nivelului de stress. Consilierea psihologica poate fi uneori utila pentru a trece mai usor peste anumite etape.
Renuntarea la fumat reprezinta un pas important pentru sanatate in general, si pentru endometrioza in special. Odihna adecvata in timpul noptii, si rezervarea a 20 minute de relaxare la fiecare 3 ore in timpul zilei vor ajuta sistemul imunitar sa functioneze la capacitate optima.
Endometrioza poate afecta din punct de vedere fizic, insa si emotional. Prezenta endometriozei poate duce la frustrari importante, in special daca diagnosticul corect nu este stabilit de la inceput. A face fata durerilor cronice, problemelor de fertilitate, restrictiilor ale stilului de viata pot avea un efect important asupra sanatatii emotionale a pacientei. Pacientele cu endometrioza pot avea parte de:
- frustrare
- tristete
- depresie
- furie
- pierderea controlului
- pierderea stimei de sine
- izolare, singuratate
- coplesire
- stress
- modificari ale dispozitiei
Este util daca puteti identifica prezenta unora dintre aceste simptome. Odata ce deveniti constienta de aceste sentimente, puteti face ceva pentru a le adresa. Acesta este un aspect foarte important, deoarece stressul emotional poate afecta abilitatea de a face fata la viata de zi cu zi si la simptomele endometriozei. Stressul emotional poate face ca simptomele endometriozei sa fie mai accentuate.
Nu exista o singura solutie sau metoda pentru a face fata endometriozei. Experienta fiecarei paciente este unica, particulara, iar persoane diferite fac fata diferit afectarii emotionale. Ceea ce este importnt pentru tine este sa gasesti modalitati eficiente de a face fata si de a cere ajutor persoanelor potrivite. Poate fi de ajutor analizarea diferitelor aspecte ale vietii si identificarea celor care cauzeaza disconfort.