Cauze


Desi endometrioza reprezinta o problema majora de sanatate, inca nu exista o cauza dovedita a aparitiei ei. Multe teorii au fost inaintate in legatura cu modul de aparitie si modul de raspandire in organism, insa pana astazi nicio ipoteza nu s-a dovedit a explica pe deplin mecanismele acestei afectiuni.

Opinia unanima a corpului medical este ca endometrioza are cauze ce includ mai multi factori, dintre care cativa sunt amintiti mai jos.

  1. Menstruatia retrograda (teoria lui Sampson)

Aceasta teorie se bazeaza pe faptul ca mai mult de 90% dintre femei au un reflux al sangelui menstrual prin trompele uterine catre abdomen. acest fenomen este denumit “menstruatie retrograda”. Totusi, teoria nu explica de ce doar 10% dintre femei dezvolta afectiunea, sau de ce femeile cu trompele uterine ligaturate sau cele care au avut uterul rezecat, deci nu mai au menstruatie, tot pot dezvolta endometrioza.

  1. Raspandirea pe cale sangvina sau limfatica (teoria lui Halban)

Desi nu exista dovezi stiintifice pentru ea, aceasta teorie explica propagarea focarelor endometriozice prin vasele sangvine in organe de la distanta de uter precum creierul, ochiul sau plamanii.

  1. Teoria metaplaziei coelomice (teoria lui Meyer)

Metaplazia semnifica procesul de transformare a unui tesut de un anumit fel in tesut de alt fel. Acest tip de transformare poate sa apara in primele stadii de dezvoltare ale embrionului uman, deci inca din viata intrauterina. Mai exact, tesuturi ce fac parte din diferite organe si nu au legatura cu uterul se pot transforma partial in tesut endometrial, fiind mai departe stimulat si apoi distrus de fluctuatia hormonilor sexuali.

  1. Factori genetici

Aceasta teorie explica agregarea familiala a anumitor cazuri de endometrioza. Astfel este intuita o legatura ereditara ce exista la cazuri mai severe ale afectiunii. Exista in curs un studiu mondial ce incearca sa stabileasca din punct de vedere stiintific legatura dintre genetica si anumite stadii ale endometriozei.